Putin despre diacritice

diacritice

Am început să scriu cu diacritice de prin facultate. Nu a fost dragoste la prima vedere, dar de la proiect la proiect, m-am obișnuit cu ele și apoi nu au mai reprezentat o povară. Acum, nu prea pot să mai scriu fără diacritice și mă cam supără site-urile/aplicațiile care nu recunosc diacriticele. Mi-ar plăcea ca tot mai multe persoane să scrie limba română exact așa cum o pronunță.

Încercați să vă imaginați o discuție de-a voastră fără a folosi ă, â, î, ș, ț. Ia, să vă aud cum îi ziceți prietenei voastre că sunteți un tânăr de viță nobilă. Nu prea a ieșit bine, așa-i ? 🙂 Vă zic, fără diacritice, nu prea am da bine în viața de zi cu zi.

Sunt situații când folosirea unei litere, scrise cu diacritice sau fără diacritice, schimbă total sensul cuvântului și a întregii propoziții. Citiți următoarele exemple, parol că o să vă amuzați! 🙂 În prima propoziție se folosesc diacriticele, în a doua, ba!

Copiii care sug la țâtâ sunt mai sănătoși. Copiii care sug la tata sunt mai sănătoși.
Restaurantele trebuie să aibă fețe pe masă. Restaurantele trebuie să aibă fete pe masă
Țața a născut 2 copii. Tata a născut 2 copii
Este un om care are un țel foarte mare. Este un om care are un tel foarte mare
A venit și țipa la mine. A venit și tipa la mine.
Puțin a lipsit pentru a nu se putea lua  decizie. Putin a lipsit pentru a nu se putea lua o decizie.
Sursa

Știu, îți va lua mai mult timp la început să redactezi un text cu diacritice, dar imediat ce te vei acomoda cu tastatura setată în limba română, vei avea aceeași viteză de scriere și vei scrie și corect. Tu scrii cu diacritice?

Sursă poză: Pinterest

1 thought on “Putin despre diacritice

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *